Hastane Klinik Temizliği

gulse_temizlik_hastane-01 gulse_temizlik_hastane-02 gulse_temizlik_hastane-35

İnsan sağlığı açısından hastane,klinik ve medikallerin temizliğine dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi mecburidir.. Hastane binalarının ve çevresinin temizliği uzman yöneticiler eşliğinde ve tecrübeli temizlik personelleri ile yapılmalıdır.Temizliği yapan ve yöneten ekip ne kadar tecrübeli veprofesyonel olursa verilen temizlik hizmeti de o kadar sağlıklı ve hijyenik olacaktır.

Hastane ve sağlık hizmeti veren kuruluşların temizliği yapılırken temizlikte kullanılacak malzeme ve ürünlerin listesi önceden yazılmalı ve bu  ürünler insan ve çevre sağlığı açısından tehdit içermeyen malzemelerden olmalıdır. Kullanılacak olan bu ürünler Sağlık Bakanlığı veya devletin yetkili mercilerince izn verilmiş (onaylanmış) olmalıdır.

Sağlık kuruluşların temizliğinde en fazla önem arz eden yerlerin başında ameliyathane ,wc , Lavabo, hasta odaları gelmektedir.


Özellikle ameliyathane temizliği sterilizasyon bakımından çok dikkat edilmesi ve kesinlikle konusunda yeterli kişilerce yapılması gerekmektedir. Wc. Lavabolar çok sık aralıklarla dezenfekte özellikli temizlik ürünleri kullanılarak; önceden belirlenmiş özel renkli temizlik araç ve gereçleri ile temizlenmelidir. Mümkünse bu alanlarda kullanılan bezler tek seferlik kullanılmalı temizlikten sonra atılmalıdır.


Tıbbi atıklar hiçbir zaman açık alan ve çöp kovalarına atılmamalı, uzmanlarca yazılmış tıbbi atık toplama ve kontrolü prosedürüne uygun hareket edilmelidir. Hasta odalarının temizliğinde hastanın durumuna göre özel temizlik ürünleri kullanılmalı, hastanın alerjisi de göz önüne alınarak hastanın sağlığını riske edecek temizlik malzemesi ve ürünü kullanılmamalıdır.Hastane koridorları, merdivenleri ve çevresi çok temiz tutulmalı, mikrop ve bakteri barındıracak durumlar engellenmelidir.


Tüm bu temizlikler kesinlikle sağlık kuruluşları temizlik prosedürlerine ve talimatlarına uygun deneyimli temizlik personellerince ve uzmanların gözetiminde yapılmalıdır.